Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Waarom slim verwarmen?

Heel Nederland moet in 2050 van het aardgas af, zodat we geen CO₂ meer uitstoten. Op Ameland willen we die klus in 2035 geklaard hebben.

Hoe?

Dit gaan we samen doen! De gemeente heeft de wettelijke taak om de overstap naar aardgasvrij te organiseren. Eigenaren van woningen en gebouwen kunnen zelf aan de slag met energiebesparende maatregelen die altijd goed zijn.

Stap-voor-stap

Bekijk onderstaande stappen om te zien hoe we samen aardgasvrije woningen en andere gebouwen gaan realiseren.

1
Warmtevraag verlagen

Warmtevraag verlagen

Isoleren en andere energiebesparende maatregelen. Zo maken we woningen en dorpen energiezuiniger. Kijk wat u zelf kunt doen »

2
Lagere keteltemperatuur

Lagere keteltemperatuur

Door het verbeteren van de isolatie bereidt u uw huis voor op lagere temperaturen die horen bij duurzame manieren van verwarmen. Is uw huis daar nog niet klaar voor? Ga dan terug naar stap 1.

3
Duurzame warmtebron kiezen

Duurzame warmtebron kiezen

In de toekomst zullen we allemaal overgaan op een duurzame warmtebron. Dit kunnen individuele (bij u thuis) of collectieve (gezamenlijke) warmtebronnen zijn.

Proces

Sommige aardgas-alternatieven zijn grootschalig en collectief, zoals warmtenetten of geothermie. Daarover moet de gemeenteraad uiteindelijk een besluit nemen. Zie onderstaande tijdlijn voor meer informatie over het proces.

Projecten

Zelf doen

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Schuin dak

Dakisolatie - Schuin dak

Inductiekoken

Inductiekoken

Isoleren, ventileren en vocht

Isoleren, ventileren en vocht

Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen
Wat zijn de alternatieven voor verwarmen met aardgas?
Het alternatief is groene stroom of omgevingswarmte. Met groene stroom kan waterstof worden gemaakt of warmtepompen worden aangedreven. Geothermie is warmte die uit diepe aardlagen wordt gewonnen. We weten nog niet welke warmtebron het beste voor Ameland is. Dat zijn we aan het onderzoeken op de technische mogelijkheden, haalbaarheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid. Daarom kijken we nu naar vier verschillende opties: geothermie, waterstof, individuele warmtepompen of een collectieve warmtepomp.
Wat voor effect hebben de opties op mijn huis?
Gemeente Ameland onderzoekt de mogelijke alternatieven voor verwarming zonder aardgas op haalbaarheid en betaalbaarheid. Ook wordt onderzocht welke aanpassingen in huis / gebouwen nodig zijn. Tijdens de gespreksavonden en via andere communicatiekanalen van gemeente Ameland worden inwoners hier over geïnformeerd.
Kun je met geothermie alle Amelanders van warmte voorzien?
Ja, dat kan. Als er een warmtenet komt met geothermie is het gunstig als zoveel mogelijk eilanders, bedrijven en recreatiewoningen meedoen. Meer weten over hoe geothermie werkt? Bekijk dan de animatie.
Hoelang duurt het om geothermie en een warmtenet aan te leggen?
Er is een schatting gemaakt van 7 jaar. Dit heeft vooral met de benodigde vergunningstrajecten en veiligheids- en kwaliteitstoetsing van geothermie te maken. Het aanleggen van een warmtenet kan in theorie morgen deel voor deel worden aangelegd. Om de doelstelling van 2035 te kunnen halen dienen we met die termijn rekening te houden.
Hoe ziet een warmtepomp er uit?
Een warmtepomp maakt gebruik van gratis warmte uit de omgeving, meestal van de buitenlucht maar de warmte kan ook uit de bodem komen. Met behulp van elektriciteit maakt hij daar warmte van waarmee een huis verwarmd kan worden. Het is mogelijk om in elke woning een warmtepomp te plaatsen, maar soms is het slimmer om een collectieve installatie te maken voor meerdere huizen. Bekijk de animatie voor meer informatie over hoe een warmtepomp werkt.
Wat is het voordeel van waterstof?
Je hoeft geen warmtenet aan te leggen en we kunnen er waarschijnlijk het bestaande aardgasnetwerk voor gebruiken. Dit moet nog onderzocht worden. Een nadeel van waterstof is dat er veel groene stroom voor nodig is om het te maken. Bekijk de animatie voor meer informatie over hoe de techniek van waterstof werkt.
Een eigen energiebedrijf voor Ameland is dat een reële optie?
Een eigen Amelander energiebedrijf is zeker een optie die we momenteel uitzoeken, maar is afhankelijk van de technische richting die we met elkaar inslaan. Wat het betekent voor de kosten wordt tegelijkertijd uitgezocht. Idealiter kunnen we de kosten zo laag mogelijk houden door er geen commerciële partij tussen te hebben. In Denemarken zijn hier talloze voorbeelden van waar we van willen leren.
Wat kunt u zelf doen?
Eigenaren van woningen en gebouwen staan, naast het onderzoek dat de gemeente Ameland nu uitvoert, voor keuzes om stappen richting aardgasvrije verwarmen te zetten. Sommige investeringen zijn altijd goed (zoals isolatie), maar andere besluiten (zoals de aanschaf van een warmtepomp) wilt u misschien pas nemen als meer bekend is over de plannen voor het hele eiland.
No image Naar boven