Waarom slim verwarmen?
Heel Nederland moet in 2050 van het aardgas af, zodat we geen CO₂ meer uitstoten. Op Ameland willen we die klus in 2035 geklaard hebben.
Hoe?
Dit gaan we samen doen! De gemeente heeft de wettelijke taak om de overstap naar aardgasvrij te organiseren. Eigenaren van woningen en gebouwen kunnen zelf aan de slag met energiebesparende maatregelen die altijd goed zijn.
Stap-voor-stap
Bekijk onderstaande stappen om te zien hoe we samen aardgasvrije woningen en andere gebouwen gaan realiseren.
Warmtevraag verlagen
Isoleren en andere energiebesparende maatregelen. Zo maken we woningen en dorpen energiezuiniger. Kijk wat u zelf kunt doen »
Lagere keteltemperatuur
Door het verbeteren van de isolatie bereidt u uw huis voor op lagere temperaturen die horen bij duurzame manieren van verwarmen. Is uw huis daar nog niet klaar voor? Ga dan terug naar stap 1.
Duurzame warmtebron kiezen
In de toekomst zullen we allemaal overgaan op een duurzame warmtebron. Dit kunnen individuele (bij u thuis) of collectieve (gezamenlijke) warmtebronnen zijn.
Wat past het beste bij Ameland? Met de kennis van nu worden onderstaande vier mogelijke alternatieven voor aardgas onderzocht. Bekijk de animaties om beter te begrijpen wat de opties inhouden en wat ze betekenen voor u en uw woning.
Bekijk deze animatie om te zien hoe en waarom we overstappen naar duurzame energie.
Proces
Sommige aardgas-alternatieven zijn grootschalig en collectief, zoals warmtenetten of geothermie. Daarover moet de gemeenteraad uiteindelijk een besluit nemen. Zie onderstaande tijdlijn voor meer informatie over het proces.
- 2023
Dorpsgesprekken feb/mrt 2023
Op de eerste vier gespreksavonden, in februari en maart 2023, kwamen in totaal ongeveer 125 Amelanders bij elkaar om van gedachten te wisselen over duurzame warmte voor hun huis.
Dorpsgesprek 12/12/2023
In vervolg op de dorpsgesprekken van begin 2023, organiseert gemeente Ameland een nieuwe ronde gespreksavonden. Op 12/12 stond de techniek van ‘Geothermie’ centraal. Bekijk de presentaties en het verslag bij de nieuwsberichten.- 2024
Dorpsgesprek TidalKite 27/2/24
Zo’n 100 personen kwamen naar De Welvaart in Hollum voor het dorpsgesprek over De TidalKite. Maurits Alberda, mede-oprichter van het bedrijf SeaQurrent dat de TidalKite ontwikkelt, vertelde over de weg van idee naar realisatie van de onderwatervlieger. Zie ook het verslag.
Recreatiewoning verduurzamen 16/3/24
Wegrestaurant “In de Klaver”, Niebert van 10:30 – 12:00 uur. Aanmelden via duurzaamameland@ameland.nl
Dorpsgesprek Warmtenet en warmtebedrijf 4/4/24
Hans Elward, adviseur warmtetransitie gemeente Ameland en Andries Metz, projectleider collectieve warmte bij de provincie Fryslân, vertelden wat warmtenetten zijn, hoe wordt onderzocht of dit bij Ameland past en waarom warmtenetten en warmtebedrijven zo in opkomst zijn. Zie ook het verslag
Dorpsgesprek warmtepompen 28/5/24
In ‘Natuurcentrum’, Nes van 19.30 - 21.30 uur.
Energieloket Dagen - najaar 2024
Voor particuliere eigenaren van een recreatiewoning op Ameland, organiseren we De Energieloket Dagen. Christy Schminnes gaat graag met eigenaren van een particuliere recreatiewoning in gesprek over hun vragen en ideeën rond duurzame energie. Data: zie ook de flyer.
Advies aan de gemeenteraad
De inbreng en inzichten die voortkomen uit de dorpsgesprekken leidt uiteindelijk tot een advies aan de gemeenteraad van Ameland. Naar verwachting is dit in de loop van 2024.- 2035
Fossielvrij Ameland
Op Ameland willen we in 2035 de overstap naar aardgasvrije verwarming gemaakt hebben. Zo geven we invulling aan onze Amelander ambitie om vijftien jaar voorop te lopen in de energietransitie. Als eiland zijn we dan onafhankelijk van fossiele brandstoffen, stoten we bijna geen CO₂ meer uit en kunnen we grotendeels zelf in onze warmtebehoefte voorzien.
Projecten
-
Ameland slim verwarmen
-
Energiepark Ballumerbocht
-
Recreatiewoningen verduurzamen
-
Voldoende netwerkcapaciteit
-
Transitievisie Warmte
-
133 Hybride warmtepompen
-
Warmtekrachtkoppeling bij twee vakantieparken
-
Waterstof in aardgasnet