Het bedrijf SeaQurrent heeft een spectaculaire techniek ontwikkeld om de stromingsenergie van het water om te zetten in elektriciteit. Een schaalmodel van de ‘TidalKite’ is al getest in het laboratorium. Ameland krijgt de primeur voor de eerste test op ware grootte. Daarbij wordt ook gekeken of er ecologische effecten zijn.
Voorbereidende werkzaamheden
Na succesvolle afronding van een ecologisch onderzoek, werd in juli 2021 een testlocatie in het Borndiep gerealiseerd met een verbinding naar het elektriciteitsnet van Ameland. Liander heeft hiertoe een kabel onder de dijk getrokken. Helaas zij door een najaarsstorm de palen in de Waddenzee afgebroken. Deze zijn in 2022 vervangen. In 2022 hebben er meerdere testen plaatsgevonden met de TidalKite aan de vaste wal. In 2024 zijn de eerste testen uitgevoerd op de testlocatie in het Borndiep.
Over de TidalKite
De TidalKite is een metalen onderwatervlieger van 12 bij 8 meter. Net als bij een vlieger in de lucht genereert dit gevaarte een trekkracht als het van links naar rechts door het water vliegert (met slagen van zo’n 100 meter lang). Die trekkracht wordt omgezet in elektriciteit en direct aan het stroomnet geleverd. Een groot voordeel is de voorspelbaarheid van het getij, en dus van de energieproductie: zomer en winter, dag en nacht. Zie ook de informatie op de website van SeaQurrent.
Achtergrond getijdenenergie
Ameland heeft al langer de wens om energie op te wekken uit de beweging van het getij (eb en vloed). Tussen de eilanden stroomt elke keer bij vloed enorm veel water de Waddenzee in en bij eb er weer uit. Qua hoeveelheid: ongeveer tien keer zoveel als uit de Nederlandse rivieren de zee in stroomt!