Op Ameland is de aanschaf van een hybride warmtepomp extra aantrekkelijk gemaakt. Naast een subsidie van de overheid konden Amelanders een extra premie via GasTerra krijgen. De lokale installateurs speelden een belangrijke rol bij de installatie van de hybride warmtepompen.
133 hybride warmtepompen geïnstalleerd
Ongeveer honderd particuliere woningen zijn uitgerust met hybride warmtepompen. Daarnaast zijn ook in woningen van het Gemeentelijke Woningbedrijf hybride warmtepompen geïnstalleerd.
Over een hybride warmtepomp
Een warmtepomp maakt het mogelijk om een woning duurzaam te verwarmen. Het is een duurzaam alternatief voor een gasgestookte cv-ketel. Zo’n warmtepomp heeft maar een paar keer per jaar zijn maximale vermogen nodig: alleen als het erg koud is of als er veel warm water wordt gevraagd. Dat piekvermogen maakt de installatie relatief duur. De oplossing is een hybride warmtepomp. Dat is een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp en een gewone gasgestookte HR-ketel. De ketel gebruikt nu nog aardgas en in de toekomst groen gas.
Tussenstap
Een hybride warmtepomp doet het ook goed in woningen die nog niet perfect zijn geïsoleerd. Verreweg het grootste deel van het jaar heeft de warmtepomp genoeg vermogen om de woning warm te houden. Op écht koude dagen springt de ketel bij, en als er warm water nodig is. De bewoners merken daar niets van. De voordelen: een flexibel verwarmingssysteem met een hoog rendement, dat als het moet toch veel warmte kan leveren.