Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Erwin de Boer

Erwin de Boer werkt voor de gemeente Ameland als energieadviseur. Hij adviseert inwoners en ondernemers hoe ze hun woning verder kunnen verduurzamen

“Veel mensen vragen zich af hoe ze dat verduurzamen van hun huis het beste kunnen aanpakken. En ze willen ook graag weten wat het allemaal gaat kosten en wie het kan uitvoeren. Als gemeente willen we inwoners daar zo goed mogelijk bij op weg helpen. Maar natuurlijk kunnen huiseigenaren ook rechtstreeks aankloppen bij lokale bedrijven of informatie inwinnen via het Duurzaam Bouwloket.”

Isoleren is maatwerk

“Op Ameland is geen huis hetzelfde. We hebben woningen van twee maanden oud tot meer dan 200 jaar. Daarbij is ieders situatie anders. De ene eigenaar wil alles in één keer aanpakken, terwijl een ander het liever stap voor stap doet. En het moet natuurlijk ook betaalbaar zijn. Het is mijn taak om mensen verder op weg te helpen en samen te zoeken naar wat het beste past. Vaak kunnen kleine dingen een groot verschil maken, denk aan kierdichting met tochtstrips en brievenbus-borstels. Daarmee maak je je huis niet aardgasvrij, maar het helpt wel een stukje.”

Ik help mensen graag op weg; samen zoeken we naar wat het beste past

Ongrijpbaar comfort

“Comfort is iets ongrijpbaars. Een voorbeeld: een huis verliest de meeste warmte via het dak. Vaak wel 30 procent. Via de vloer verliest een huis meestal zo’n 10 procent van de warmte. Toch is de beleving anders; veel mensen ervaren een koude vloer en koude voeten als heel onprettig.”

Wanneer isoleren?

“Een veelgehoorde vraag is wanneer je het beste kunt beginnen met isoleren. Maar eigenlijk is iedere dag dat je je woning éérder isoleert al winst. Isolatie verdient zich relatief snel terug en levert meteen extra comfort en besparing op energiekosten.”

Vervolgstap warmtescans

Isoleren is de eerste stap op weg naar aardgasvrije verwarming, zegt Erwin. En de volgende stap? “Als het huis goed geïsoleerd is, kun je proberen de watertemperatuur van de verwarming te verlagen. Dat kan bijvoorbeeld met vloerverwarming of speciale radiatoren. En de laatste stap is dan het kiezen van een duurzame warmtebron. Dit kan een warmtepomp zijn of eventueel een lokaal warmtenet, maar op dit moment weten we nog niet of warmtenetten haalbaar zijn. Dat is op zich ook niet erg; als we de komende jaren samen eerst de warmtevraag omlaag brengen, besparen we meteen al veel energie. Dat maakt de overstap naar duurzame warmte alleen maar eenvoudiger.”

TIP VAN ERWIN
“Ik krijg vaak de vraag welk type warmtepomp mensen moeten aanschaffen. Maar die vraag kunnen we veel beter beantwoorden als de woning eerst goed geïsoleerd is. Isoleren is dus echt de eerste stap. Daarna kijken we of een warmtepomp de beste oplossing is en welk type dan het beste past.”

Veel algemene informatie kunt u vinden op de website van Duurzaam Bouwloket.

Hebt u een specifieke vraag voor Erwin? Stuur dan een mailbericht.




Zelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Schuin dak

Dakisolatie - Schuin dak

Led-verlichting

Led-verlichting

No image Naar boven