In Nederland is in Het Klimaatakkoord vastgelegd dat alle huizen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Op Ameland willen we die overstap al in 2035 gemaakt hebben. Het is de taak van gemeente Ameland om een alternatief te bedenken.
4 scenario’s
Gemeente Ameland heeft vier mogelijk haalbare scenario’s op papier gezet.
- Waterstof in gasleiding
- Grootschalige inzet individuele warmtepompen
- Eilandbreed warmtenet met diepe geothermie als bron
- Collectieve warmtepompen (dorpswarmtenet)
In gesprek met inwoners
In gesprek met de inwoners wil gemeente Ameland tot een gezamenlijke oplossing komen. Wat is technisch haalbaar én betaalbaar? Insteek is dat het iets moet zijn van en voor het eiland en niet iets van een grote commerciële partij. Eerder in 2024 organiseerde gemeente Ameland een serie gespreksavonden die later dit jaar vervolg krijgen.
Uitzoeken
Samen met gespecialiseerde partijen werkt de gemeente de scenario’s uit. “Stap-voor-stap wordt meer duidelijk, maar maar we zijn er nog niet”, vertelde Erwin de Boer, energie-adviseur werkzaam voor gemeente Ameland, eerder in een interview in De Amelander
Tussenstand scenario’s
Waterstofproductie en gasleidingen
We onderzochten de grootschalige productie van waterstof. Waterstof is een gas dat via het bestaande gasnet naar de woningen op het eiland kan. Deze optie blijkt te kostbaar en is geen realistisch alternatief. Bekijk animatie over deze techniek »
Grootschalige inzet individuele warmtepompen
Als iedereen op Ameland voor een warmtepomp kiest, raakt het elektriciteitsnet overbelast. Kan dat snel genoeg verzwaard worden? Ook speelt geluidsoverlast een rol en het aanzicht van buiten units aan gevels en in tuinen. Bekijk animatie over deze techniek »
Eilandbreed warmtenet met diepe geothermie als bron
Een specialistisch bedrijf onderzocht de mogelijkheden om warmte uit ca. 3.700 meter diepte te onttrekken. Vervolgstap is dat de Rijksoverheid de resultaten toetst. De kosten voor een eilandbreed warmtenet brengen we verder in kaart. Bekijk animatie over deze techniek »
Collectieve warmtepompen (dorpswarmtenet)
Wat kost het om per dorp een warmtenet te maken? Is warmte uit ca. 800 meter diepte een goede bron of zijn er betere opties? Wat betekent dit voor panden buiten de dorpskernen? We zoeken het uit. Bekijk animatie over deze techniek »