Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Waarom slim opwekken?

We zetten in op lokaal opgewekte duurzame energie. Daarmee beperken we de uitstoot van CO₂ en de opwarming van de aarde. Bovendien stijgt de vraag naar elektriciteit, omdat we van het aardgas af gaan. Denk aan warmtepompen, elektrische auto’s en koken op elektriciteit.

Hoe?

Door energie op te wekken met hernieuwbare bronnen. Bronnen die nooit opraken én geen schade toebrengen aan het milieu. Denk aan bronnen als de zon, getijden en bodemwarmte.

Zonnepark Ameland

Gisteren
- kWh
Vandaag
- kWh
Data zonnepark
5.980,00 kWp
37.950

Het zonnepark bij het vliegveld wekt op jaarbasis genoeg zonne-energie op voor het elektriciteitsverbruik van alle 1.700 huishoudens op het eiland. Dat is een goed begin! Alleen is er meer duurzame energie nodig om in de totale energievraag van het eiland te voorzien.

We onderzoeken hiervoor andere duurzame opwekmogelijkheden, zoals diepe en ondiepe geothermie en manieren om biomassa om te zetten naar energie. Ook komt er een tweede zonnepark bij de Ballummerbocht.

 

Projecten

Zelf doen

Led-verlichting

Led-verlichting

Inductiekoken

Inductiekoken

Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen
Waarom wil Ameland 15 jaar voorop lopen?
Hoe eerder we de overstap naar aardgasvrij maken, des te meer Rijksmiddelen zijn er beschikbaar. Het Rijk denkt nu ook al behoorlijk mee. Daar hebben we als koploper voordeel van. Een nadeel is dat je zelf meer moet uitzoeken. Door het zelf uit te (laten) uitzoeken, heb je ook de concrete antwoorden voor de omgeving van Ameland met alle bijzondere kenmerken.
Op welke manier willen we met elkaar slim opwekken?
Het slim opwekken van energie kan op verschillende manieren zoals met behulp van wind, zon, waterkracht of lucht- en bodemwarmte. Voorbeelden hiervan op Ameland zijn het bestaande zonnepark, het nieuwe zonnepark en de TidalKite.
No image Naar boven