Search
NL DE UK
menu Menu button Close button

Luc van Tiggelen

Ameland wil snel verduurzamen, maar wel samen met de eilanders. Luc van Tiggelen van de gemeente Ameland legt uit hoe hij dat ziet.

In een onderzoek van de Universiteit Tilburg, eind 2019, kwam Ameland naar voren als duurzaamste gemeente van Friesland en zesde duurzame gemeente van Nederland. Luc van Tiggelen, beleidsambtenaar duurzame ontwikkeling bij de gemeente, snapt wel waar dat beeld vandaan komt. “We hadden hier op het eiland een tijdje het grootste zonnepark van Nederland, momenteel werken we aan een tweede zonnepark met een accubatterij en ik denk dat wij de eerste gemeente in Nederland zijn waar warmtescans zijn gemaakt van alle permanent bewoonde woningen. Dus ja, we hebben wel ambities als het gaat om verduurzaming van onze energievoorziening.”

Gezamenlijke betrokkenheid

“Ik denk dat het daarbij sowieso helpt dat we een eiland zijn. Eilanders zijn onafhankelijk, houden het liefst hun eigen broek op en hebben weinig ontzag voor niet-natuurlijke grenzen. Dat helpt bij verduurzaming, want dat leidt in veel gevallen ook tot meer zelfvoorziening. En wat ook helpt: als gemeente werken we op het gebied van duurzame energie veel samen met anderen. Vanaf het begin hebben we als gemeente intensief samengewerkt met de eilanders, met lokale ondernemers en met gelijkgestemde bedrijven in en buiten de energiesector. Ook met de Amelander Energie Coöperatie AEC werken we nauw samen. Samenwerking gaat altijd langs lijnen van persoonlijk contact, gezamenlijke betrokkenheid en gedeelde ambitie.”

Op Ameland hebben we geleerd dat je echt bij de gebruiker moet beginnen

Inwoners als experts

“Het belangrijkste kenmerk van de Amelandse energietransitie is in mijn ogen de inbreng van de Amelanders zelf. Op Ameland hebben we geleerd dat je echt bij de gebruiker moet beginnen. Ook als je zelf denkt dat je goede ideeën hebt. De bewoners, de huiseigenaren, de ondernemers zijn voor ons steeds het uitgangspunt. Dus als wij van Den Haag een warmtestrategie moeten maken, beginnen we tóch weer bij de bewoners, bij hun huizen, hun bedrijfspanden, hun energiegebruik, hun isolatiemaatregelen, hun wensen en toekomstplannen. En daarna bespreken we welke mogelijkheden er zijn om kosten te besparen en te verduurzamen en wat de voor- en nadelen van al die opties zijn. Inwoners zijn experts van hun eigen situatie. Die experts willen we als eerste horen. We proberen plannen te maken mét de mensen, niet voor hen.”




Zelf doen

Brievenbusborstel

Brievenbusborstel

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Plat dak

Dakisolatie - Schuin dak

Dakisolatie - Schuin dak

Led-verlichting

Led-verlichting

No image Naar boven