Waterstofpilot op Ameland en Borkum

Geplaatst op 16 september 2019 |

Medio september is het Nederlands-Duitse samenwerkingsproject H2Watt officieel gestart. FME en MARIKO werken hierin samen op gebied van waterstoftechnologie. Beide organisaties willen de technologische ontwikkeling en kennisoverdracht op het gebied van de waterstofeconomie bevorderen. De Waddeneilanden Ameland aan Nederlandse zijde en Borkum aan Duitse zijde van de grens worden de eerste toepassingsgebieden.

Onder leiding van FME in Groningen en MARIKO GmbH uit het Duitse Leer hebben tot nu toe tien Nederlandse en Duitse organisaties hun krachten gebundeld. Het doel van het consortium is het ontwikkelen van een intelligent energiesysteem dat kan dienen als ‘blauwdruk’ voor grotere gebieden. De natuurlijke omstandigheden in de Waddenzeezijn optimaal voor de productie van ‘groene’ waterstof, bijvoorbeeld met behulp van energie uit wind, zon en getijden. Het voordeel van de eilandlocaties is dat ze kunnen worden gezien als zelfvoorzienende systemen. “Dit project levert meerwaarde voor de waterstoftransitie die FME ondersteunt; een impuls voor het Noorden”, aldus  Leo van der Burg, Business Development Manager bij FME.

“Wij zien de twee eilanden als een laboratorium voor concrete waterstoftoepassingen”, zegt Axel Held van Nordseeheilbad Borkum GmbH. Held ziet het gebruik van waterstof als een veelbelovende mogelijkheid om Borkum op weg te helpen naar een emissievrije toekomst. Ook Ameland deze ambitie. “Wij zijn op zoek naar geschikte technologieën om het overschot aan elektriciteit uit onze zonneparken tijdelijk op te slaan en later weer beschikbaar te stellen”, meldt Luc van Tiggelen van de gemeente Ameland.

De in H2Watt genoemde toepassingsgebieden zijn afgestemd op de lokale omstandigheden van de twee Waddeneilanden. Een van de pilots waaraan gewerkt wordt is de ombouw naar waterstof van de Borkumer Inselbahnen. Het eerste proefproject op Amelander bestaat uit de ombouw van een watertaxi op waterstof. Andere toepassingen zijn in voorbereiding. De wetenschappelijke ondersteuning van H2Watt wordt verzorgd door de Hochschule Emden/Leer, die wordt vertegenwoordigd door zowel de afdeling Energietechnologie als de afdeling Maritieme Wetenschappen. De andere partners zijn Wagenborg ShippingBV, Resato International BV, abh Ingenieurtechnik GmbH en HyGro Technology B.V.

H2Watt kent een looptijd van twee jaar en heeft een projectbudget van 2,2 miljoen euro. Hiermee kunnen snel de eerste deelprojecten worden gestart, kan een grensoverschrijdend waterstofnetwerk worden opgezet en kan de basis worden gelegd voor een groot aantal technologieprojecten op de eilanden. Geïnteresseerde bedrijven worden van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het netwerk en gebruik te maken van het ‘Hydrogen Real Laboratory Ameland/Borkum’. Het project H2Watt wordt gecofinancierd met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Land Niedersachsen en de provincies Drenthe, Friesland en Groningen.

Bekijk ook een filmpje over de waterstofambitie van Amelend.

Meer info: www.h2watt.eu