Succesvolle proef met innovatieve zonnepanelen

Geplaatst op 22 augustus 2019 |

Zonnepanelen worden steeds beter en steeds goedkoper. En ze zijn ook niet meer altijd blauw of zwart. Op de schuur van Aron Metz in Buren liggen sinds afgelopen winter dertig kleine panelen van Sirius Solar Solutions in dakpan-rood. Daardoor behield de schuur zijn landelijke uitstraling.

De toegepaste panelen van Sirius Solar zijn oranje van kleur en passen daardoor prima op een dak met oranjerode dakpannen. Ook is het formaat van de panelen anders, waardoor ze optisch beter integreren in een pannendak. De panelen fungeren zelf als dakbedekking, dus er hoeft geen dakpanlaag onder.

De panelen op de schuur van Aron Metz zijn geplaatst bij wijze van proef, met cofinanciering van Provincie Fryslân, het samenwerkingsverband De Waddeneilanden en Streekwerk Waddeneilanden. Vijftien panelen zijn gericht op het westen en vijftien op het oosten. Die oriëntatie is niet zo gebruikelijk; de panelen zouden iets meer energie produceren als ze allemaal op het zuiden gericht waren. Voordeel van de oost- en westoriëntatie is wel dat de spreiding van de energieproductie over de dag gelijkmatiger is. In iets meer dan een half jaar produceerde het dak van Arons schuur zo’n 1500 kWh. Daarmee komt de productie in de buurt van het eigen elektriciteitsverbruik van zijn woning. De gekleurde dakpannen kunnen interessant zijn voor huiseigenaren die de oorspronkelijke uitstraling van hun huis niet willen aantasten. Sirius Solar ontwikkelt overigens ook transparante zonnepanelen.

Innovatieve zonnepanelen