Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/duurzaamameland.nl/public_html/wp-content/themes/duurzaamameland/content-blok-page.php on line 20

Over Duurzaam Ameland

Duurzaam Ameland is een samenwerkingsverband van de gemeente Ameland en een aantal bedrijven. Het doel: de energievoorziening van het eiland in een paar jaar tijd blijvend verduurzamen. Die overgang naar duurzame energie noemen we de energietransitie. Duurzaam Ameland is gestart in 2007 met een aantal interessante experimenten. Inmiddels zijn de projecten steeds groter geworden. Zo laat Ameland zien dat de energietransitie al gaande is en dat een circulaire economie haalbaar is. Als je het wilt en bereid bent samen te werken, is een duurzame energie- en watervoorziening binnen bereik.

In Duurzaam Ameland werkt de gemeente Ameland samen met Eneco, GasTerra, NAM, Signify, Liander, TNO en EnTranCe. Ook de Amelander Energie Coƶperatie (AEC) is nauw betrokken.

Lees meer over de convenantpartners

Amelandfoto-zonnepark-102


over-ons2

Ameland zelfvoorzienend

De gemeente Ameland wil met Duurzaam Ameland bereiken dat het eiland in 2020 grotendeels op een duurzame manier in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Waarom zou je dat willen?

Vroeger was er geen keus. Eilanders verbouwden hun eigen voedsel, vingen hun eigen vis en zorgden voor hun eigen energie en water. Tegenwoordig is het eiland op allerlei manieren verbonden met de vaste wal. Toch is het idee van zelfvoorziening superinteressant. Een duurzame energievoorziening is namelijk bijna altijd lokaal: opwekking en gebruik liggen dicht bij elkaar. Verduurzaming en zelfvoorziening gaan daarom hand in hand.

Daar komt bij dat een eiland als afgeschermd gebied een prachtige omgeving is om combinaties van nieuwe technieken en systemen te testen. Omdat het een eiland is, kun je goed meten wat er gebeurt. Een eiland is een ideaal startpunt voor verandering.


Duurzaam Ameland versnelt

Bij de start in 2007 bestond Duurzaam Ameland vooral uit losse, kleinschalige proefprojecten met duurzame energietechniek. Intussen is Duurzaam Ameland al een paar fasen verder en gaat de schaalgrootte van de projecten flink meetellen. De innpvaties worden getest op laboratoriumschaal, onder meer bij EnTranCe in Groningen. Daarna worden ze op Ameland in de praktijk ingezet. Voor een echt duurzame energievoorziening is het nodig dat verschillende technieken via een slim netwerk met elkaar worden verbonden. Daarom ontwikkelt Ameland ook een innovatief EnergieNet. Dat is een unicum; het is voor het eerst dat een slim netwerk van deze omvang in de praktijk wordt ontwikkeld en gerealiseerd. De inwoners van Ameland en de convenantpartners zijn er dan ook nauw bij betrokken. Zo wordt de energietransitie op Ameland behoorlijk versneld.

over-ons3