• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Warmteverlies

Woningen verliezen de meeste warmte via het dak. Daarna komen de muren de vloer en de ramen. Als u precies wilt weten waar uw huis het meeste warmte verliest, kunt u een warmtescan overwegen. Van de meeste permanent bewoonde woningen op Ameland zijn al warmtescans gemaakt. Download een informatieblad met meer details over warmteverlies en de warmtescan.


Dakisolatie

Uw dak isoleren (of de bestaande isolatie verbeteren) is een belangrijke stap als u de warmtevraag van uw huis omlaag wilt brengen. Het maakt verschil of u een schuin of een plat dak wilt isoleren. Hebt u twijfels of bent u bang voor vochtproblemen? Vraag dan een expert om advies. De basisinformatie vindt in dit informatieblad over dakisolatie.


Muurisolatie

Heeft uw huis een spouwmuur en de spouw ‘schoon’ en breed genoeg? Dat is spouwmuurisolatie aantrekkelijk. Nieuwere huizen zijn meestal al voorzien van spouwmuurisolatie. Bij huizen zonder spouw of met een te smalle of onregelmatige spouw zijn voorzetwanden of buitenisolatie een goed alternatief. Ook voor spouwmuurisolatie geldt: een deskundig advies is goud waard. De basisinformatie vindt u in een informatieblad over muurisolatie.


Vloerisolatie

Met een goed geïsoleerde vloer is uw woning meteen een stuk comfortabeler dan zonder isolatie. Hoe u de isolatie van uw vloer het beste aanpakt is afhankelijk van het soort vloer (hout of beton) en van de toegankelijkheid (bijvoorbeeld via een kruipruimte). De basisinformatie vindt u in dit informatieblad over vloerisolatie.


Raamisolatie

Enkel glas heeft een slechte isolatiewaarde. Oud dubbel glas (uit de jaren zeventig en tachtig) scoort niet heel veel beter. De beste isolatie bereikt u met HR++-glas of triple glas. Voor dat laatste hebt u vaak ook nieuwe kozijnen nodig. Daarnaast is er isolerend ‘monumentenglas’ voor woningen in een beschermd dorps- of stadsgezicht. De basisinformatie vindt is in dit informatieblad over glasisolatie.


Welk isolatiemateriaal kiest u?

Isolatiematerialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Isoleren doen ze allemaal, maar er zijn behoorlijke verschillen in verwerkbaarheid, kosten en milieu-impact. De belangrijkste informatie vindt in dit informatieblad over isolatiematerialen.


Hoe gaat u dit allemaal betalen?

Dat u isolatie terugverdient, daar twijfelt niemand aan. Maar u moet de maatregelen wel eerst betalen. Subsidies maken de aanschafkosten lager, maar er blijft altijd nog een bedrag over dat u ergens vandaan moet halen. Dat kan uit spaargeld (als u dat heeft) of uit een speciale (voordelige) lening voor duurzame maatregelen. De details vindt u in dit informatieblad over subsidies en het financieren van isolatiemaatregelen. Inmiddels biedt Ameland ook goedkope leningen aan via de stichting SVn. De gemeente heeft hiervoor krediet beschikbaar gesteld.

Alle informatie over isolatiemaatregelen heeft Ameland gebundeld in het gratis boekje Praktische gids voor het isoleren van uw huis

Modelhuisje met natuurlijk isolatiemateriaal

© 2023