• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Woont u op Ameland en wilt u zelf uw energiehuishouden te verduurzamen? Hier vindt u basale informatie en doet u ideeën op.

In drie stappen naar aardgasvrij

Heel Nederland moet in 2050 van het aardgas af zijn. Ameland heeft de ambitie om die klus al in 2035 te klaren. Wat betekent dat voor uw woning of uw bedrijfsgebouw? Hoe kunt u dat het beste aanpakken?

Stap 1 – Warmtevraag verlagen door isoleren

Warmte die u niet gebruikt, hoeft u ook niet aan te voeren. Dus u bespaart meteen als u de warmtevraag verlaagt. Dat kan door verbeteren van de isolatie van uw woning. Misschien is uw huis al geïsoleerd? Bij oudere isolatie is het dan toch de moeite waard om te kijken of het beter kan. Naast isolatie is ook de ventilatie belangrijk; een vochtig huis kost meer energie. Met de juiste isolatie heeft u veel minder energie nodig om uw huis te verwarmen. En u hebt meteen lagere energiekosten.

Stap 2 – Lagere keteltemperatuur

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter bij een lagere watertemperatuur. Met een lagere keteltemperatuur bespaart u meteen gas. Bovendien is het een goede voorbereiding op toekomstige verwarmingstechnieken. Een warmtepomp, bijvoorbeeld, verwarmt uw woning met een lage temperatuur (55ºC of lager). Vloerverwarming en wandverwarming werken ook het beste bij een lagere watertemperatuur. Dus ook als u nog een cv-ketel op aardgas hebt, is het de moeite waard om uit te proberen of u met een lagere temperatuur uw woning comfortabel kunt verwarmen. Vraag eventueel hulp van uw installateur.

Stap 3 – Warmtebron kiezen

Is uw huis goed geïsoleerd en kunt u het comfortabel verwarmen met een lagere temperatuur (stap 2)? En kookt u ook al elektrisch? Dan kan in principe de cv-ketel worden door een duurzame warmtebron: een warmtepomp, of een klein warmtenet met de buurt bijvoorbeeld. In sommige gevallen is een hybride warmtepomp een goede tussenstap, maar die moet dan na 2035 worden gevoed met groen gas.

Lees meer over isoleren van uw woning

Lees meer over ventileren

 

Foto montage glasisolatie

© 2023