Drooghal voor houtsnippers BWS

Geplaatst op 1 september 2020 |

Bij de Buitendienst van de gemeente Ameland wordt de nieuwe drooghal in gebruik genomen. De hal wordt in rap tempo gevuld met houtsnippers, bestemd voor de duurzame verwarming van de Burgemeester Walda School in Nes en de aangrenzende sporthal. Het hout dat wordt versnipperd is afkomstig van de natuurbeheerders op het eiland. Naast stamhout wordt ook grof snoeihout versnipperd.

Anders dan bij grote centrales op het vasteland, die wordenbijgestookt met geïmporteerd hout, is de verwarming van de BWS vrijwel CO2-neutraal.Het drogen gebeurt langs natuurlijke weg en niet met ovens. De CO2die bij de verbranding van het hout vrijkomt, is tijdens de groei van de boomjuist opgenomen. Als het hout niet verbrand zou worden maar in de natuur zouvergaan, zou dezelfde hoeveelheid CO2 ook weer vrijkomen. Daarom geldthet stoken van lokaal gegroeid hout als klimaatneutraal.

Verwarming met houtsnippers is een innovatieve techniek. Het is belangrijk dat de snippers goed droog zijn. Wanneer het hout te vochtig is, ontstaat er rookontwikkeling en daar heeft de omgeving van de BWS in de beginperiode af en toe last van gehad. Met de bouw van de nieuwe drooghal lijkt dat probleem nu opgelost. Bij de Buitendienst wordt het vochtgehalte van de houtsnipperstijdens tijdens het drogen regelmatig gemeten.