Ameland neemt openbare verlichting officieel in gebruik

Geplaatst op 27 oktober 2018 |

Zaterdag 27 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht, heeft Ameland het innovatieve systeem voor openbare verlichting officieel in gebruik genomen. Het lichtsysteem is al enige tijd in bedrijf. Het levert aanzienlijk minder lichtvervuiling op en is zo’n 70 procent zuiniger dan de oude verlichting.

Tijdens de Nacht van de Nacht gaat op een groot aantal plaatsen in Nederland het licht een paar uur lang uit. Met dit landelijke initiatief van natuur- en milieufederaties geven deelnemers aandacht aan de toenemende lichtvervuiling. Nederland is namelijk één van de lichtste landen ter wereld, met als gevolg een forse CO2-uitstoot en een grote impact op de natuur. Op veel plaatsen in Nederland gaat daarom één nacht de verlichting zoveel mogelijk uit. Voor Ameland was dit het moment om te laten zien dat permanente lichtreductie ook een optie is. De openbare verlichting werd niet gedoofd maar maximaal gedimd. Tegelijk werd het nieuwe lichtsysteem officieel in gebruik genomen. Wethouder Ellen Bruins Slot verrichte de openingshandeling, waarbij het licht op de veerdam paal voor paal aan ging en zo het licht ‘aan land kwam’. De innovatieve openbare verlichting is onderdeel van het convenant Duurzaam Ameland.

Hotel en restaurant Molenzicht in Nes organiseerde tijdens de Nacht van de Nacht een diner bij kaartslicht. Het restaurant wat voor de gelegenheid geheel verlicht met kaarsen en was volledig volgeboekt.

Wethouder Ellen Bruins Slot, Thomas Leenders (Signify) en Maurits Groen (duurzaam ondernemer)

Foto: wethouder Ellen Bruins Slot, Thomas Leenders (Manager Public & Government Affairs bij Signify) en Maurits Groen (Duurzame 100) bij de ingebruikname van het innovatieve lichtsysteem. (Foto: Jan Spoelstra)

Bekijk hier de film van Signify over de innovatieve openbare verlichting op Ameland.